5 храни, с които НЕ трябва да прекаляваме!
health-1549627

На много опаковки има обозначения „без мазнини“, „обезмаслени“, „лайт“, „нискомаслени“, „без допълнително захар“ и ние някак инстиктивно посягаме към тях. Все повече обръщайки внимание на здравето си и храните, които приемаме, не се и замисляме действително ли са полезни или това са само магически формули, за да ни убедят производителите колко диетични и здравословни са тези храни. По-долу сме обърнали внимание на 5 „полезни“ храни и тяхното въдействие върху организма ни.

1. Плодови сокове и сушени плодове – плодовете за изключително полезни за здравето ни. Съдържат витамини, минерали, антиоксиданти, както и други важни вещества. Обаче, ако са пресни. В плодовете сокове обикновено се добавя захар и понякога е толкова много, че захарта в една чаша сок, може да се равнява на количеството в шоколадова вафла. В чести случаи добавят и оцветители, които никак не са полезни. Със сушените плодове в организма също постъпват много захари и въпреки, че тя не е прибавена по изкуствен начин, приемана в големи количества не е здравословна за организма. Обърнете внимание, че само в няколко сушени плодчета има захари колкото в половин килограм банани. Толкова банани може и да ви се струва много и да не можете да ги изядете на едно ядене, но със сигурност 2-3 сушени плодчета са недостатъчно и ще изядете много повече.

2. „Лайт“ сосове за салати – различните дресинги и сосове в този вариант със сигурност съдържат по-малко мазнини и калории от другите, но много често са овкусени изкуствено с добавена захар. Липсата на мазнини понякога е свързана с абсорбирането на по-малко полезни вещества от салатите, защото част от витамините се разтварят именно в мазнина. Съветът ни е, когато купувате готови сосове или дресинги от магазина, внимателно да прочитате етикета им.

3. „Лайт“ сладолед – не винаги тази версия носи по-малко калории. И ако се опитвате с този сладолед безнаказано да се отдадете на любимото си лакомство, то кантарът може да каже, че всъщност този сладолед не е никак лек. Прочетете добре етикета преди да решите лек или класически сладолед да си купите. Според специалистите „лайт“ версията на сладоледа не е толкова вкусна, не може да задоволи нуждите ви за сладко и съответно да изядете повече.

4. „Лайт“ безалкохолни напитки – ако си мислите, че можете да ги пиете в неограничени количества защото няма да навредят на здравето ви…в грешка сте. Последните проучвания сочат, че има връзка между всекидневното изпиване на „лайт“ напитки и появата на метаболитния синдром. Не са категорични дали точно тези напитки или начина на живот на хората, които ги пият, е основната причина, но със сигурност подсладителите, оцветителите и ароматите, в тези напитки, не са полезни за здравето. Според някои учени, дори са канцерогенни. Със сигурност прекомерната употреба на този вид напитки е причина за високо кръвно, високо ниво на кръвна захар и хиперактивност.

5. Фъстъци – фъстъците са по-добър вариант вместо чипса пред телевизора. Те съдържат полезни за здравето мазнини, които подпомагат организма срещу сърдечно-съдови заболявания. Оказва се обаче, че те не са типичната полезна храна и с нея също не е добре да се прекалява. Ядката съдържа омега-6 мастни киселини, от които тялото ни се нуждае. За идеално съотношение между омега-6 и омега-3 киселини, в организма, се счита 1:1, а високото съдържание на омега-6 във фъстъците, при прекомерна употреба, може да го наруши. Заболявания като Алцхаймер, ревматоиден артрит, диабет се свързват с увеличено съдържание на омега-6 мастни киселини.

бадемово маслококосово маслоПродукти за здравето вижте тук …

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *