Защо се надсмиваме над другите?
laughing-like-a-drain-1623955

Много често, седнали в компания с приятели, правим хапливи забележки или разказваме смешни вицове и истории звицове за някой, който отсъства.Какво обаче отразява този хумор?
Надсмиването е външният израз на нашите изживявания, свързани с най-дълбоките ни страхове. Разказвайки хумористични истории и смеейки се над тях, изразяваме нашите неосъзнатии тревоги, които не можем или не искаме да изразим по друг по-рационален начин. Стремим се да се освободим от тях по един позитивен начин.

Защо някои групи от хора са станали събирателни образи на недостатъци? Защото е по-лесно да се смеем на недостатъците на другите, но не и нашите собствени. Така се чувстваме защитени като бягаме от приемането, че самите ние може да притежаваме подобни недостатъци. Разтоварваме се на гърба на другия-различния, като му поставяме етикети, че е глупав или не достатъчно изтънчен. По този начин затвърждаваме представата си за нашата собствена личност по точно определен стереотип. Обикновено тези, които не са като нас ни безпокоят, защото нарушават нашата идентичност и хуморът е огледало на тези наши страхове и тревоги. Показвайки недостатъците на другите, макар и забавно, определяме себе си и се опитваме да гледаме от по-висока позиция.

Кои са основните категории над които се надсмиваме?
– блондинките, с тяхната представа за глуповатост и лековерност. Блондинките използват вицовете за оправдание, а брюнетките, защото не са блондинки. Мъжете пък ги желаят, но им се струват недостижими.
– свекървата и тъщата. Интересното тук е, че шегите към тези две категории, ги има във всички страни. Тук психоаналитиците са категорични, че шегите свързани с тях са олицетворение на образа на майката с всичките и слабости и недостатъци. Майката, която е неспособна да вижда своето дете като пораснало и самостоятелно. Шегите по техен адрес позволяват да уредиш взаимоотношенията си по един завоалиран и по-безболезен начин. Подигравките ни освобождават от натрупаното напрежение към тях и разтоварваме агресията, която носим в себе си. Чрез хумора се изказваш против някога, присмивайки му се, без да му казваш недостатъците директно.
– чужденците – чрез вицовете поставяме категорична оценка на хора от други нации, защото те са различни от нас. Според специалистите това се дължи на любопитството и интереса ни към хората от други страни, съчетано с боязън към тях и отхвърлянето им. Чужденците привличат и очароват със своите различия, но от друга страна ни тревожат с тяхното евентуално превъзходство. Така представителите на едни нации се превръщат във високомерни, а други в скъперници или мъжкари.

 

 

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *