Изчезват ли срещите „лице в лице“?
best-friends-1246092

Интернет все повече ни променя, динамиката на времето също. Традиционните срещи на кафе или по чашка стават все по-голяма рядкост за всички нас. Изпитвате ли емоционален глад за срещи „лице в лице“ или общуването в социалните мрежи ви е напълно достатъчно? И двете общувания имат своите предимства, но взаимозаменяеми ли са? Правени са много проучвания в тази област и според по-голямата част от отговорилит,е няма по-пълноценно и приятно общуване от това на живо и нито интернет, нито телефоните могат да го заменят. В реалния живот обаче нещата не стоят така. Два пъти повече се застояваме пред монитора или звъним на приятели, докато вършим някаква работа. А уж така ни се иска да се видим! По-младите прекарват свободното си време в социалните мрежи, а другите в гледането на предавания по телевизията за човешките взаимоотношения.
Необходимостта за среща „лице в лице“ е особено отявлена за жените, които изричат много повече думи на ден от мъжете. Това е заради функционалността на мозъка им, за които усещането за пълноценно съществуване е пряко свързано с общуването.
Кои са най-честите причини, за да се лишаваме от срещите на живо?
За повечето хора това е липсата на време. Забързани в ежедневните си задачи, забравяме за най-обикновените, но и едни от най-важните – искреното общуване. Забравихме за чувствата, за сетивата си. А ароматите, вкусовете и докосването не могат да бъдат усетени при интернет комуникацията. Телефонните разговори пък ни лишават от най-хубавите подправки на разговора – погледа, усмивката, успокояваща прегръдка. Не забравяйте, че в един разговор само 7% са думи.
Намерете време и се вижте с приятелите си, защото дори на най-кратката среща, можем да си кажем много повече, отколкото на дълъг разговор по телефона или чат.
Друга причина, поради която се оправдаваме, за да не се видим с близките си или приятелите си, е финансова. Плащането на сметка или пътуване от едно място до друго, се оказва пречка за много „желаещи“ за среща. Чаша кафе, чаша сок в близкото заведение до вас, е идеалното решение. Не богата маса в ресторант ще засити глада ви за емоции, а човекът/хората срещу вас. И не луксозната обстановка около вас ще ви накара да се почувствате значим, а отношението и топлия поглед срещу вас.
Следващата причина, която е част от реалността на много хора, е емигрирали приятели. В този случай са основните и единствени предимства на интернет и телефонната комуникация. Няма нужда как изглеждаме, нито да бързаме за среща, можем да говорим докато си вършим работата, от дома, от всякъде и т.н и т.н.
И приятелите в мрежата стават все повече и повече. И приятелите в мрежата заменят другите ни приятели все повече и повече. Само, че „приятел“ в социалната мрежа съвсем не е в смисъла на истинския приятел в живота, а по-скоро познат, с който ни е приятно да общуваме. А правили ли сте опити да се срещнете с тях на живо? Доста често резулатите след такива срещи не са особено добри.
Някои дори търсят любовта в интернет, при малко се получава, но при голяма част тръпката и желание за отношения изчезва още на първия контакт „лице в лице“. Защо е така? Защото всички се нуждаем да видим очите на другия, да хванем ръката му, да усетим аромата му и да се посмеем заедно.
Целувките и прегръдките, по мрежата, не са като истинските!

Имате трудности с организиране на времето?! Пишете ни и ние ще ви помогнем yoursofia@yoursofia.com

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *