Оставяте ли детето само да се справя с трудностите?
kids-at-play-1429027

Опитвате ли се да предпазите детето си от повечето трудности в живота или сте на принципа, че човек се учи от грешките си?
Според детските психолози трябва да се спазва точно тази поговорка, за да възпитате и изградите успешен и уравновесен възрастен.
Без да дадете възможност на детето да се справи с изникнала сложна ситуация на по-крехка възраст, как ще сте сигурни, че в света на възрастните ще се справи с по-големите трудности. Това важи за всички деца: прекалено обгрижваните, буйните,палави или боледуващи, до кротките и безпроблемни деца.
Децата ни вече успешно са преодоляли една от най-важната си битка – на поетата първа глътка въздух, на приспособяването към живота извън корема на мама.
Децата ни не са толкова беззащитни и несправящи се. Те имат нужда от своята битка и криза, за да се пробуди силата за преодоляване и да повярва в себе си. Според психолозите, безкрайните опити да го предпазваме и да облекчим сблъсъка с реалността, пречи на узряването му.
Позволете на детето си да изживее драмата от заетата пързалка или люлка без да се втурвате да разрешавате ситуацията или да му предлагате наготово решение. Нека то само да се справи с такава неприятна (повярвайте, за тях е драматично) криза и самостоятелно да пребори разочарованието си. В тази възраст започва осъзнаването на „Аз“-а. След малко вече можете да успокоите хлипащия малчуган и да го погушкате.

Споделете и вашите мисли! yoursofia@yoursofia.com

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *