Как да осигурим добър сън за децата
sleeping-beauty-1431937

Знаете как се чувствате, когато не ви е достигнал сън. За децата е още по-тежко, защто техният организъм не е готов да реагира на такива ситуации. Недоспалите деца стават изнервени и хиперактивни, затова се погрижете за техния пълноценен сън.

1. Продължителност на съня – според британските учени здравословното количество сън е 9 часа и 15 минути на денонощие. По-дългото спане ще ги умори, а по-краткото е недостатъчно, за да се възстанови тялото. Добрата продължителност на съня прави децата по-спокойни и няма да досаждат за всяко нещо. Възрастните пък ще иат време да си свършат ангажиментите и спокойно да играят с децата си.

Имайте предвид, че добрият сън не се наваксва. Ако предишната нощ децата са си легнали късно, а сутринта са станали рано, им липсват часове сън, но те не могат да бъдат компенсирани на следващата нощ. Затова не карайте детето си да ляга по-рано, за да спи повече.

2. Врагове на добрия сън – поне два часа преди лягане не играйте активно с децата си. Активните дейности превъзбуждат децата и резултатът ще бъде трудно заспиване и неспокоен сън. Друго, което може да провокира лошия сън са компютрите, телевизора, мобилните телефони и други техники. Светлината в стаята преди заспиване трябва да бъде по-приглушена и не толкова ярка. Точно ярката светлина в стаята вечер, спира производството на хормона на съня.

3. Да не пропуснем момента – когато децата кажат, че са уморени или започнат да полягат върху дивана или земята, да се прозяват или спират играта си, значи е време за сън. Възможно най-бързо ги подгответе за лягане, защото ако пропуснете момента те ще се разсънят, а следващата фаза на сънливост ще настъпи чак след 90 минути.

4. Изберете подходяща завивка и облекло за съня – изборът зависи от самото дете и от отоплението или охлаждането в стаята. Прегряването прави съня неспокоен и повърхностен. Проверете детето преди да си легнете и преоблечете, ако се налага. Преобличането няма да наруши съня му, но ще го направи по-спокоен. Проветряването преди лягане също спомага за добрия сън.

5. Следобедна дрямка – следобедното поспиване е изключително полезна за паметта и увеличава устойчивостта към стрес. Времето не е от значение и дори 1 час е напълно достатъчен. Следобедният сън се равнява на ранното лягане що се отнася до паметта. Ако детето ви не иска да спи, защото не е бебе, а вие имате възможност, то можете да полегнете с него, за да го стимулирате.

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *