Какво да правим, ако детето слуша само баща си?!
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Струва ли ви се, че вашето дете не ви уважава? Ядосва ли ви това? Изпълнява ли нарежданията сако, ако те са казани от партньора ви?
Спокойно и без паника, особено, ако всичко това е започнало отскоро. Дали детето ви не пораства и иска по-голяма автономност?!
Има определена възраст, до която децата обичат да стоят близо до майките си, слушат ги, но изведнъж настъпва обрат в поведението им. Не го приемайте като лично отношение, а за „прикачване“ към другия родител, за да може да се дистанцияра от вас. Това означава, че сте успели да го отворите за външния свят и то желае да се адаптира по-бързо към него. Детето търси начин да покаже самостоятелност и затова се стреми към аворитарното поведение на бащата, който да му даде свободата да действа така, както пожелае то.

Какво можете да направите вие?

– Ако това държание ви наскърбява и ви кара да страдата, запитайте се къде грешите – може би то вече не иска да е под вашата опека. Важното е да осъзнаете реалността и да не проявявате ревност, че предпочита баща си.

– Не показвайте, че държанието на детето ви нервира. Най-неправилното е, ако изпуснете нервите си и започнете да му се карате или обвинявате в неблагодарност. Такава реакция ще привърже още по-силно детето към бащата, а вас ще слуша по-малко.

– Бъдете търпелива и се опитайте да превърнете неприятната ситуация в игра, когато детето е непослушно и не изпълнява казаното от вас.

– Говорете от позицията на двамата родители. Важно е и партньотър да ви подкрепи и да не застава на противоположна позиция. Неразбирателството между родителите стимулира детето да не слуша единия и да се измъква от ситуацията. Децата са много гъвкави и ведбага виждат, че могат да направят пробив и да се възползват от вашето разединение.

– Изискайте от партньора си да ви поддържа и да не допуска да пострада родителския ви авторитет. Това важи и за вас.

Най-важното е дори да имате несъгласия с другия родител относно възпитанието на децата, да ги решавате насаме, но позицията ви трябва да бъде твърда и единна пред него. Ако всеки тегли в своята посока и се противопоставя на другия родител, резултатът ще бъде: непослушание и липса на уважение и към двамата родители.

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *