10 начина да бъдем точни и да избегнем стреса
stop-this-watch-1424636

Често закъснявате?! Упреквате се, че не сте достатъчно организирани. Ето ви няколко идеи, с които ще бъдете винаги навреме:

1. Дръжте якето и чантата близо до входната врата – така няма да губите излишно време сутрин преди излизане или среща. Опитайте още от предишната вечер да решите с коя връхна дреха и коя чанта ще бъдете на следващия ден. Пригответе и чантата си. Доста често губим време за търсене на очила, слушалки, ключове и други неща, които са необходими в чантата ни.

2. Записвайте и най-маловажния ангажимент в календара си – вече повечето раполагат със смартфони, в които може да записвате графика си. Дори кафето с приятелка можем да си отбележим, за да не се окаже, че се налага да го отложим, заради дублиране на времето или да отложите нещо друго, за да се насладите на сладки приказки в любима компания. Нямате смартфон?! Доброто тефтерче ще свърши същата работа.

3. Не планирайте ангажименти плътно един след друг – обърка ли се нещо в една от задачите и закъснеете, всеки следващ ангажимент ще бъде засегнат. Възможно е да закъснеете за среща или да не смогнете с някоя задача. Дори и всичко да следва графика си, луфтът между два ангажименти ще намали нивото ви на стрес.

4. Старайте се да стигате не в уречения час, а 20 минути по-рано – така отделяте време за паркиране, търсене на точния адрес, корекции във външния вид. Давате време да успокоите дъха си и да се почувствате в най-добрата си форма. Това ще ви спести доста стрес, а и можете да бъдете съвсем точни.

5. Ставайте точно, когато звъни алармата – дремването още няколко минути ще ви направи по-малко бодри и трудоспособни, отколкото ако сте станали от леглото при първото позвъняване на алармата.

6. Нагласете часовниците си с 10 минути напред – или поне този в колата. Така ще лъжете себе си, че бихте могли да закъснеете и ще бъдете по-организирани и експедитивни.

7. Уговорете по-ранен час с вечно закъсняващите – ако очаквате приятели на гости, за които знаете, че винаги закъсняват, кажете им 30 минути по-рано. Така яденето няма да е изтинало, напитките ще бъдат с необходимата температура. Ако пък срещата ви е навън, ще сте сигурни, че няма да чакате сами в заведението, докато те дойдат.

8. Задайте си аларми за важни напомняния – нагласете алармата си да звъни 2-3 минути преди времето, в което трябва да излезете. Не е достатъчно да имате напомняне за преди това, а е добре да имате и сигнал непосредствено преди това.

10. Ако имате малко свободно време, не се захващайте със задача, която няма да можете да довършите – това е капан, в който често попадат вечно закъсняващите хора. Осъзнавайки, че имат малко свободно време, се заемат със задача, която изисква повече време. По-добре да използвате 5-те минути за безделнечене, отколкото да закъснеете с 15 минути за следващия си ангажимент.

10. Уважавайте времето на другите хора – закъсняването е признак за неуважение към отсрещната страна. Ако гледате на неточността си по този начин, най-вероятно ще промените и поведението си. Така сами ще откриете още начини как да спазвате уговорките си.

Имате проблем с организиране на времето? Потърсете ни за помощ : yoursofia@yoursofia.com

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *