Правилата на работещите майки
working-woman-1440176

Много жени се опитват да намерят идеалния баланс между работата, децата и семейството си. Да се откажеш от едното за сметка на другото (което много желаеш) внася допълнителен дисбаланс в нас. Не мислете за това, което можете да изгубите, а за това, което ще спечелите. Тогава ситуацията не изглежда толкова неразрешима, ще бъдете по-оптимистичо настроени и ще намерите правилните решения.

За да не се налага да правите избор между работата и децата, разпределете правилно приоритетите си и спазвайте тези прости правила:

1. Добра организация на домашните задължения.
– гответе прости и здравословни гозби;
– можете да чистите прах, докато говорите по телефона с приятелка;
– можете да готвите заедно с децата – лесно ще го превърнете в игра и разговор с тях;
– определете си ден за прахосмукачка/пране/гладене.

2. Отдайте се максимално през свободното си време.
– прекарвайте цялото си свободно време с децата и мъжа си;
– намалете неделното кафе с приятелки – по-добре поканете гости вкъщи, забавлявайте се заедно;
– през отпуската забравяйте за грижите – отложете дребните спорове за след това, изключете служебния си телефон, не поглеждайте към служебната си поща.
– уикендите се забавлявайте с близките си.

3. Не се опитвайте да сравнявате.
За да можете успешно да съчетавате успешна работа със семейството, не се опитвайте да се самозаблуждавате кой е приоритетът ви. Един път ще бъде работата, друг път семейството. Всичко ще се определя от конкретната ситуация. Не пренебрегвайте едната, защото така смятате, че трябва да бъде. Не се чувствайте виновни пред семейството и децата си, че градите кариера и печелите пари. Напишете си на един лист всички преимущества, които ви дава работата ( бюджет, удовлетворение и т.н). Обсъдете ги със семейството си, за да са всички наясно с тях.

4. Напускайте работното място навреме.
Приключи ли работното ви време – тръгнете си. Не живейте там, където работите. Опитвайте се да не натоварвате семейството си с професионалните трудности, а ги обсъждайте с колегите си на следващия ден. Отдайте се на почивка и грижи за семейството.

5. Не се оправдавайте, но и не спорете.
Все пак ви се е случило да закъснеете от работа, всички са недоволни, че няма да има вкусна вечеря. Не се оправдавайте, но се защитете – уморена сте, имате важен проект и обещайте вкусната вечеря през почивните дни. Изпълнете обещанието си. Ако сте изнервени от работат си и мъжът ви ви направи забележка, че се държите грубо с децата или с него – вземете си бележка и спокойно приемете критиката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *