Който не работи, той не греши!
stability-3-1240104

1. Поправете, а не прикривайте грешката си!
Успокойте се, грешката е станала, но със сигурност може да се поправи. Предполагам, че първата ви мисъл е да прикриете гафа си, така както като дете скривахте за белите си. Не забравяйте обаче, че всяка грешка води след себе си и други проблеми и накрая може да има големи последици. По-добре поправете малкото недоглеждане, отколкото след това да се обяснявате за нещо по-голямо. Ако смятате, че можете да поправите грешката и това да няма продължение, направете го, но в противен случай тичайте при началника. Уведомете го и му обяснете какво точно сте объркали. След това предложете вариант за поправяне или помолете за такъв.

2. Учете се от своите грешки, от грешките на колегите си и не се страхувайте от критиката!
Добрият началник ще ви смъмри и няма да ви спести критиката. Изслушайте го спокойно, защото когато човек с повече опит и познания ви казва как и защо сте сбъркали, то само и единствено ви помага. Така със сигурност няма да повторите грешката си. Ако работите в добър колектив и всеки споделя какво е грешал, то бързо ще се научите в кои моменти да внимавате повече. А ако сте случили и на добър началник, който периодично да ви събира и да казва най-честите възникнали грешки (естествено без да сочи с пръст!), то със сигурност за първи и последен път ще прочетете тази статия.

3. Питайте преди да започнете задача!
Добър начин да се предпазите от грешка, е да сте абсолютно наясно с поставената ви задача. Питайте спокойно и без да се притеснявате и опасявате, че ще ви помислят за глупави или разсеяни. Ако задачата е с продължителен срок, то изисквайте регулярни срещи с прекия си ръководител, за да покажете докъде сте стигнали и как смятате да продължите. Така дори и да сте напът да направите грешка, то ще се поправите навреме.

Запомнете: Според психолозите самоуверените хора приемат грешката си по-леко. Хората с ниско самочувствие обикновено прехвърлят отговорността и вината върху шефа, колегите, обстоятелството, времето и т.н.

Колко по-добре и по-спокойни се чувствате сега?

Facebook Comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *