Как да оставим детето само вкъщи?
thinking-1431619

Няма кой да остане при детето, а на вас ви се налага да излезете. Как да оставим детето само и да сме спокойни, че то ще се чувства добре и ще се пази?! За някои деца този момент е дълго чакан и искат да останат за малко без мама и тате. Други пък не обичат да бъдат сами дали заради страх от самота или защото ще им е скучно. При всички положения ще изпаднете в такава ситуация и е добре предварително да поговорете със своето дете. Повечето не знаят как да се пазят, когато са сами вкъщи и се чудят да отговорят ли на телефона, да отворят ли вратата, ако се позвъни.

Проведено проучване показва, че безопасната възраст, на която дете може да бъде оставено само вкъщи, е 9 години за около 15 минути и 12 за повече от час.


На дете, оставащо само, трябват по-сериозни обяснения от инструкцията „Заключи вратата, не отваряй на никой, не вдигай телефона“. Щом го оставяте само, му имате доверие и затова е необходимо да му обясните всички възможни сценарии и реакции. Дайте му указания да отговаря на обаждания само на вас или на човек, който би могъл да е на разположение в този момент. Детето трябва да знае освен на вас, на кой друг може да се обади, ако се наложи. Обсъдете какво точно ще прави, докато ви няма. Поставете му задачи, които да изпълни. Обаждайте се периодично, за да проверите как се справя.

Какво да правим, ако детето не иска да остава само? Избягвайте реплики от типа: „Няма от какво да се страхуваш“,“Ще свикнеш“, „Ще ти хареса“. Детето ще приеме ситуацията, но дали ще я хареса или дали ще се чувства спокойно, не е сигурно. В такъв случай, може би трябва да потърсите други варианти, докато отсъствате от вкъщи. Все пак спокойствието на детето е най-важно.

Според специалистите тийнейджърите, които прекарват сами повече от 11 часа седмично, са с по-голям риск да посегнат към алкохола, цигарите и наркотиците.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *